"Jika ada sesiapa yang pinta CINTAmu, katakanlah ianya hanya pada Allah,
Jika ada sesiapa yang pinta KASIHmu, katakanlah ianya hanya pada Rasulullah,
Jika ada sesiapa yang pinta RINDU dan SAYANGmu, katakanlah ianya hanya pada ibu dan ayah,
...dan...
Jika ada sesiapa yang pinta untuk di HATImu, maka berilah ia kepada kepada orang yang benar-benar menghargainya"

Friday, June 26, 2015

Lovely Journey, New Zealand Part 2

Assalamualaikum & Salam Sejahtera,
 
Sha mulakan dari Sydney Airport ya. Dari Sydney ambil masa 3 jam dengan Qantas 139. Ya Allah naik Qantas ni macam tak sempat nak hadam, banyak betul makanannya. Alhamdulillah. Tapi disebabkan Sha dah ngantuk sangat Sha skip dinner. Hihi sebenarnya sebelum naik flight tadi dah makan burger, fries sebab flight delay so dapat kupon makan banyak. So kami berlapan makan la sebelum check-in. Save budget kan dan jangan bazirkan kupon tu... Bila dah dalam flight dah tak fikir lain nak tidur je. Penat berjalan di Sydney. So sempat la tidur. Then terjaga sebab seat Sha di laluan tengah. So each time troli makanan lalu memang Sha akan sedar. Tapi dek ngantuk memang Sha tak lalu nak makan. At last minum sky juice dan makan aiskrim coklat.
 
Ok tutup bab makan. Berbalik pada perjalanan ke NZ. Beza waktu antara Sydney dengan Christchurch 2 jam. Jadi tiba di Christchurch pukul 10.35 malam waktu tempatan. Waktu Sydney 8.35 malam dan waktu Malaysia 6.35 petang.
 
Kami berlapan setuju untuk mengambil kereta selepas pukul 12 malam. Rasionalnya jika ambil pada pukul 11.59 pun pasti sewanya dikira sebagai 1 hari juga. Kan rugi tu. So sementara menunggu masa berlalu, kami 'lepak' di airport.
 
Lepas dapat kereta kami masih perlu tunggu di airport sebab kami perlu beli bahan basah. Lebih mudah beli di pasar di Christchurch. Pasar buka sekitar jam 10 pagi. Jadi 4 orang pergi pasar beli barang basah. Selepas itu, baru kami meneruskan perjalanan ke Twizel, Canterburry. 4 jam perjalanan dan jaraknya 285km. Macam Sha balik kampung jauhnya perjalanan tu. Dalam perjalanan makan buah pisang dan epal. Lapar memang ya. Tapi masih boleh bertahan.
 
~bersambung~
 
p.s While I'm writing this, I miss NZ especially my stay at Queenstown.

Wednesday, June 24, 2015

Lovely Journey, New Zealand Part 1

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

First of all, I am so sorry late posting.

Balik dari Bumi Kiwi agak sibuk dengan tugasan dan urusan kerja. Selepas kembali dari NZ ni  ditugaskan ke Terengganu dan Pahang untuk pantau program, Sha akan update pasal program tu next time  ya.

Sha ke New Zealand pada 24 April 2015 hingga 3 Mei 2015. Ini sebenarnya program yang dianjurkan oleh UPM, Program UPM Talent Outreach Programme (UPMTACT)

Marhaban Ya Ramadan 1436H

Assalamualaikum Semua,
Harapannya agar belum terlewat untuk Sha ucapkan Selamat Menyambut Ramadan. Ahlan wa sahlan ya Ramadan.
Alhamdulillah masih lagi diberi kesempatan menjalani ibadah berpuasa di bulan Ramadan pada tahun ini. Semoga Ramadan 1436H ini memberi keberkatan dalam hidup kita, insyaAllah.
Salam Ramadan,
Sha Hashim


This Blog Is Protected. Copyright 2009 © Design By Cik Sha Hashim