Percaya ke tak...tiba-tiba Sha terasa nak buat muffin. Hmm ni first time try. Sha tak pernah buat pun selama ni...dengan bersemangat balik kampung..esok harinya iaitu hari ni la (6/8/2013) yang pergi membeli-belah bahan-bahan nak buat muffin. Memula pegi Tesco Taiping..hmm tak semua bahan ada kat sana. On the way balik Mak, Ijan & Sha singgah The Store Kamunting...alhamdulillah semua bahan berjaya dicari.
Sha kongsikan gambar muffin coklat Sha,
Ni muffin second round masuk ke dalam oven |
Separuh dah Sha makan, sedap la..moist & melting |
Percubaan pertama, appearance tak cantik sangat, tapi rasa sedap..serius |
Ni resepi yang sha guna untuk buat muffin coklat...
Bahan-bahan ( 10 biji )
- 200g coklat masakan
- 70g mentega
- 2 biji telur
- 50g gula halus
- 60g tepung gandum
- 1 sudu kecil baking powder
Cara-cara
- Antara bahan-bahan yang diperlukan
- Cairkan coklat. Gunakan kaedah "double boiler" .
- Kemudian masukkan mentega. Kacau sehingga mentega cair. Selepas tu bolehlah panaskan oven sehingga suhu 170C.
- Dalam mangkuk lain, masukkan telur dan gula. Kacau sampai sebati. Tak perlu penaik(kembang).
- Masukkan telur ke dalam mangkuk coklat. Kacau biar campuran sebati.
- Ayakkan tepung dan baking powder ke dalam mangkuk coklat. Gaul sehingga sebati.
- Isikan adunan ke dalam bekas muffin sehingga 1/2 penuh atau 60% penuh. Bakar selama 20 minit.
- Selepas masak tu, mungkin muffin ni lembik sikit( sebab hanya sedikit tepung yg digunakan) tapi bila dah sejuk dia akan keras dengan sendiri. Jadi kalau lepas 20 minit tu, masih lembik tak payah bakar semula.
Sumber:
http://www.myresipi.com/top/detail/430 , http://nshafea.blogspot.com/2011/04/muffin-coklat-yani.html
p.s walaupun dalam resepi cakap adunan ni untuk 10 biji, sha dapat 12 biji sebab cup yang sha guna tu kecil sikit
No comments:
Post a Comment