"Jika ada sesiapa yang pinta CINTAmu, katakanlah ianya hanya pada Allah,
Jika ada sesiapa yang pinta KASIHmu, katakanlah ianya hanya pada Rasulullah,
Jika ada sesiapa yang pinta RINDU dan SAYANGmu, katakanlah ianya hanya pada ibu dan ayah,
...dan...
Jika ada sesiapa yang pinta untuk di HATImu, maka berilah ia kepada kepada orang yang benar-benar menghargainya"

Tuesday, August 6, 2013

My First Try - Chocolate Muffin

Percaya ke tak...tiba-tiba Sha terasa nak buat muffin. Hmm ni first time try. Sha tak pernah buat pun selama ni...dengan bersemangat balik kampung..esok harinya iaitu hari ni la (6/8/2013) yang pergi membeli-belah bahan-bahan nak buat muffin. Memula pegi Tesco Taiping..hmm tak semua bahan ada kat sana. On the way balik Mak, Ijan & Sha singgah The Store Kamunting...alhamdulillah semua bahan berjaya dicari.
 
Sha kongsikan gambar muffin coklat Sha,
 
Dalam oven lagi ni

Ni muffin second round masuk ke dalam oven
 

 
Separuh dah Sha makan, sedap la..moist & melting


Percubaan pertama, appearance tak cantik sangat,
tapi rasa sedap..serius
 
Ni resepi yang sha guna untuk buat muffin coklat...
 
Bahan-bahan ( 10 biji )
  • 200g coklat masakan
  • 70g mentega
  • 2 biji telur
  • 50g gula halus
  • 60g tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder

Cara-cara

  1. Cara1
    Antara bahan-bahan yang diperlukan
  2. Cara2
    Cairkan coklat. Gunakan kaedah "double boiler" .
  3. Cara3
    Kemudian masukkan mentega. Kacau sehingga mentega cair. Selepas tu bolehlah panaskan oven sehingga suhu 170C.
  4. Cara4
    Dalam mangkuk lain, masukkan telur dan gula. Kacau sampai sebati. Tak perlu penaik(kembang).
  5. Cara5
    Masukkan telur ke dalam mangkuk coklat. Kacau biar campuran sebati.
  6. Cara7
    Ayakkan tepung dan baking powder ke dalam mangkuk coklat. Gaul sehingga sebati.
  7. Cara8
    Isikan adunan ke dalam bekas muffin sehingga 1/2 penuh atau 60% penuh. Bakar selama 20 minit.
  8. Selepas masak tu, mungkin muffin ni lembik sikit( sebab hanya sedikit tepung yg digunakan) tapi bila dah sejuk dia akan keras dengan sendiri. Jadi kalau lepas 20 minit tu, masih lembik tak payah bakar semula.
Sumber:
 
p.s walaupun dalam resepi cakap adunan ni untuk 10 biji, sha dapat 12 biji sebab cup yang sha guna tu kecil sikit

No comments:

Post a Comment

This Blog Is Protected. Copyright 2009 © Design By Cik Sha Hashim