Adunan dah pun siap tadi..so nak perap selama 1 jam..by 6.30 nanti kita tengok apa hasilnya. Jadi ke tak jadi.. :)
Tadaaaa....ni hasilnya..rasa pun sedap. Sha makan gitu je, tak sempat nak cicah kari ke apa..resepi ni boleh juga kalau nak buat cam donut..mandikan dalam serbuk gula..jadi la donut..buat burger malaysia pun boleh gak resepi ni..
Di sini Sha berikan resipinya..senang je..
Roti Arab
( Sumber resepi dari Kak Fiza @ Myresepi.com)
Bahan A
- 5gm yis kering
- 1/2
sudu besar gula
- 1/4
cawan air
- 250gm
tepung gandum
- 1/2
sudu besar gula
- 1/2
sudu kecil garam
- 1
sudu margerin/butter
- 100
ml susu cair/ aku guna susu segar
- Minyak
untuk menggoreng(deep fry)
- Bancuh bahan A dalam sebuah mangkuk- ketepikan (10-15 min) biarkan yis kembang
- Gaul tepung, gula,garam dan butter hingga sebati, masukkan bancuhan yis (bahan A)..gaul rata.
- Masukkan susu sedikit demi sedikit hingga adunan boleh diuli...jika adunan melekit, jangan tambah tepung...biarkan sahaja. Perap selama 1 jam atau hingga adunan mengembang.
- Bila adunan sudah kembang, tumbuk2kan untuk mengeluarkan angin yang terperangkap. bahagikan doh kepada 8-10 bahagian.
- Canai kesemuanya anggaran setebal lebih kurang 1/4 cm. Susun di atas tray yang telah ditaburkan tepung.
- Goreng dengan minyak yang banyak...ketika menggoreng simbah-simbahkan bahagian atas roti dengan minyak panas untuk mengelembungkannya...angkat roti arab bila dah kekuning-kuningan...
No comments:
Post a Comment